Kinek értékesíted a termékedet? Mindenkinek? Biztos?

Kinek értékesíted a termékedet? Mindenkinek? Biztos?

“MINDENKI.” “MINDENKI, AKIT ÉRDEKEL.”

Gyakran kapjuk ezt a választ, amikor azt kérdezzük egy vállalkozótól, hogy ki a célcsoportja. De vajon igaza van-e? Tényleg ki lehet mindenkit hatékonyan szolgálni egyazon termékkel, esetleg termékportfólióval? Tényleg minden embernek egyformák az igényei, ugyanazok a preferenciái? Tényleg ugyanarra van szüksége egy városi átlagos gimnazista tinédzsernek, mint egy budapesti vállalati felsővezetőnek, vagy esetleg mint a saját nagyszüleinek, netán az óvodás kistestvérének? Ha van egy közös hobbijuk akkor talán igen, de az esetek többségében korántsem.

Alapvetően a piacok nem homogének, hiszen a vevők, illetve a fogyasztók nagyon is különböznek egymástól, és egy, vagy akár több tulajdonság alapján csoportosíthatók. Különböző piacok különböző igényekkel és adottságokkal bíró fogyasztókból állnak, akik akár ugyanazt a szükségletüket más módon szeretnék kielégíteni. Mit is jelent mindez? Például télen hazai viszonyok között a külső hőmérsékleti viszonyok miatt, a hideg ellen kénytelenek vagyunk védekezni és ebben elsődleges szerepet játszik a ruházatunk. Mégis miért van az, hogy nem teljesen egyforma kabátokban mászkál mindenki az utcán? Hiszen funkcionálisan ez indokolt lehetne. Talán azért mert más a stílusa, a testalkata, mást engedhet meg anyagilag magának, mást vár el tőle a környezete, munkatársai vagy akár a barátai. Akár ezzel az egy ruhadarabbal kifejezheti saját magát, megmutathatja, hogy milyen értékrendet vall, vagy akár a társadalmi státuszát is demonstrálhatja.

HA NEM MINDENKI, AKKOR KI?

Amikor arról döntünk, hogy kinek és milyen terméket szeretnék értékesíteni az első lépés a szegmentáció. Ennek során a teljes piacot homogén részegységekre bontjuk, tehát kialakítunk olyan csoportokat, akik valamilyen tulajdonság alapján nagyon hasonlítanak, de más csoportoktól egyértelműen elkülöníthetők, megkülönböztethetők. De mégis mik lehetnek ezek a tulajdonságok? Általában a különböző szegmentumokat ún. leíró és magatartási változókkal tudjuk jellemezni. Leíró váltózok segítségével földrajzi, demográfiai vagy pszichográfiai ismérvek segítségével tudjuk a szegmentumokat jellemezni

FÖLDRAJZI SZEGMENTÁCIÓ

Első hallásra talán furcsának tűnhet, de bizony egy fogyasztó földrajzi elhelyezkedése bizony meghatározhatja, hogy milyen termékekre van szüksége. Íme néhány ismérv, ami alapján földrajzilag elkülöníthetjük a különböző fogyasztói szegmentumokat: város, mérete, földrajzi régió, településtípus, éghajlat. Ez utóbbi egészen furcsán hathat, de például a szárítógépek, esetleg magas centrifuga fordulatszámú mosógépek iránti igényt alapjaiban meghatározhatja, hogy milyenek a hőmérsékleti viszonyok egy adott térségben.

DEMOGRÁFIAI SZEGMENTÁCIÓ

Talán az összes ismérvcsoport közül ez az egyik legkézenfekvőbb. Hiszen ebben az esetben életkor, nem, családméret, családiélet-ciklus, jövedelem, foglalkozás, iskolázottság, vallás, faj vagy akár társadalmi osztályhoz való tartozás alapján csoportosítjuk a fogyasztókat. Például kozmetikumok esetében  a legtöbb esetben történik nem szerinti szegmentáció, külön női és külön férfi termékekkel találkozhatunk. Ugyanezen a piacon rendszeresen szegmentációs ismérv a kor is. Gondoljunk csak bele: más fogápolási termékeket kínálnak a csecsemőknek, kisgyermekeknek, felnőtteknek vagy az idősebbeknek. A jövedelmi helyzet alapján történő szegmentáció jól tetten érhető például az arckrémek piacán. Találunk krémeket 1000 forintért, de bizony 100.000 forint feletti összegért is. Akár a bőrünk színe is lehet szegmentációs alap. A Maybelline felismerte, hogy a fekete hölgyek esetében más típusú sminktermékek “működnek”, illetve érvényesülnek, mint a fehér nők esetében, pusztán a bőrük sajátosságai miatt, ezért speciális termékvonalat kínál nekik.

MAGATARTÁS SZERINTI SZEGMENTÁCIÓ

Ebben az esetben az alapján csoportosítjuk vevőinket, hogy milyen ismereteik vannak a termékeinkkel kapcsolatosan, milyen az azokhoz fűződő viszonyuk, hogyan használják vagy mennyire elégedettek vele. Megvizsgálhatjuk, hogy például egy családon belül ki hoz döntést a termékünkkel kapcsolatosan. Szegmentálhatjuk a piacot az alapján, hogy a termékünket milyen alkalmakkor használják a fogyasztóink: mely napszakban, a hét, hónap vagy év melyik napján, esetleg milyen speciális helyzetben. A vevőink között az alapján is különbséget tehetünk, hogy milyen gyakran használják a termékeinket, milyen az attitűdjük, lojálisak-e a márkánkhoz.

CÉLPIACOK KIVÁLASZTÁSA

A megismert ismérvek közül célszerű azokat választani, amelyek alapján ténylegesen különbséget tudunk tenni a fogyasztók között; ez történhet egy vagy több változó együttes alkalmazásával. A lényeg, hogy ezek releváns változók legyenek. Feloszthatjuk a gyufát használókat a lábméretük alapján, de ennek valószínűleg nem lenne túl sok értelme. Éppen ezért a kiválasztott szegmentumoknak az alábbi ismérveknek kell megfelelniük:

  • Mérhetőség: mérhető a szegmentum mérete, vásárlóereje, egyéb jellemzői.
  • Méret: a szegmentum kellően nagy ahhoz, hogy jövedelmező legyen.
  • Elérhetőség: hatékonyan elérhető és kiszolgálható a célcsoport.
  • Megkülönböztethetőség: az egyes szegmentumok különböző módon reagálnak a különböző marketingaktivitásokra.
  • Kezelhetőség: képesek vagyunk a szegmentumok kiszolgálására és vonzására.

Miután egy vállalat értékelte a különböző szegmentumokat, meg kell vizsgálnia, hogy mennyire vonzó számára egy szegmens, illetve hogy mik a céljai és milyen erőforrások állnak rendelkezésére. Mérlegelnie kell, hogy van-e értelme egy adott szegmentumba befektetni, mennyire kockázatos mindez és hogyan egyeztethető össze a hosszútávú célokkal. Mindezek alapján öt különböző módszer közül választhat:

  1. Koncentrálás egyetlen piacra: Ebben az esetben a vállalat egyetlen szegmentumra koncentrál és annak az igényeit próbálja maximálisan kielégíteni. Ez lehet nagyon hatékony, hiszen a szakosodás következtében költséget takarít meg, de ugyanakkor nagyon kockázatos is. Bármikor beléphet egy versenytárs, vagy csökkenhet a lelkesedés a termék iránt.
  2. Szelektív szakosodás: A vállalat néhány szegmentumot választ ki, ami a céljai számára vonzó és megfelelő. Az egyes szegmentumok más-más piacot fednek le más-más termékekkel, de ezek mindegyike jövedelmező a vállalat számára.
  3. Termékszakosodás: Ebben az esetben a vállalat egy termékkategóriával több piacot is megcéloz. Például egy üdítőital gyártó mást céloz meg prémium szénsavas üdítőivel, mint az olcsóbb verzióval (amit akár más néven értékesít), megint mást a rostos italokkal vagy az energiaitalokkal.
  4. Piacszakosodás: A vállalat egyetlen piacra szakosodik, a cél, hogy ennek a piacnak számos igényét kielégítse. Például egy vállalat kifejezetten egészségügyi intézmények számára gyárt berendezéseket, műszereket vagy egyéb segédeszközöket.  Gond lehet, ha a célcsoport mérete vagy vásárlóereje valami miatt csökken.
  5. Teljes piaci lefedettség: A módszer lényege, hogy a vállalat minden vevőcsoportot igyekszik kiszolgálni mindazon termékekkel, amelyekre annak szüksége lehet. Van aki ugyanazt a terméket kínálja mindenkinek -bár ez mostanában ritka-, van aki különböző termékeket tervez az eltérő szegmentumok részére.

Láthatod, hogy viszonylag ritkán van értelme mindenkinek értékesíteni. Akik így tesznek rengeteg erőforrást használnak fel ennek érdekében és a jövedelmezőség is nehezen mérhető. Az esetek többségében azonban inkább kifizetődő egy vagy néhány jól megválasztott szegmensre szakosodni, hiszen így azok igényeit sokkal hatékonyabban, célzottabban tudjuk kielégíteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.