A mágikus 4 P

A mágikus 4 P

Ha valaha vettél részt bármilyen marketingkurzuson, akkor garantáltan hallottál már arról az eszközrendszerről, amit 4 P-nek nevezünk. Mégis mit takar ez a rövidítés? 4 angol szó kezdőbetűjét, melyek az alábbiak:

  • Product-termék
  • Price-ár
  • Place-elosztás, disztribúció
  • Promotion-promóció

Ez a négy eszköz (termék, ár,elosztás, promóció) az, ami egy vállalkozás rendelkezésére áll, ha a vevőit, fogyasztóit szeretné valamilyen módon befolyásolni. Ha logikusan végiggondolod, ezek mindegyike megjelenik egy vállalat életében, hiszen van valamilyen terméke, amit valahol el akar adni valamilyen ellenszolgáltatásért (általában pénzért) és sok mindent kommunikál is a termékével, illetve a termékéről.

Viszont ez a tevékenység sokszor nem is tudatosul a döntéshozókban. Hogyan válik mégis mindez marketingtevékenységgé? Úgy, hogy ezeket az ún. marketingmix elemeket a piaci környezethez és a célcsoportunkhoz igazítva alakítjuk és tudatosan használjuk.

Na de mégis hogyan?

Termék: A terméked önmagában egy csomó dolgot elárul a vállalatodról. Az összetevők, a minőség, a gyártási folyamat, a termék megjelenése, csomagolása, mindaz, amit képvisel önmagában egy komoly marketingtevékenység.

Ár: Az emberek sokszor következtetnek a minőségre az ár alapján. Az, amennyibe a terméked kerül, bizony önmagában rengeteget mond a vevők számára. Gondoltad volna, hogy nem csak a túl magas, de néha a túl alacsony ár is lehet probléma?

Disztribúció: Az, hogy a fogyasztók hogyan jutnak hozzá a termékedhez, kulcskérdés. Ha nehezen hozzáférhető a terméked, és nem hajlandók az emberek különösebb extra erőfeszítésre, hogy azt megszerezzék, bizony könnyen lehet, hogy emiatt a versenytársadat fogják választani. Viszont egy különleges terméket nem árusíthatsz minden lehetséges helyen, hiszen ezzel akár a varázsát, exkluzivitását is elvesztheti.

Promóció, marketingkommunikáció: A legtöbben ezt a részt társítják a marketinghez, hisz ez a leglátványosabb, de a másik három tényező összehangolása nélkül önmagában ennek nincs sok értelme. Egyébként nemcsak a reklámozás, ami ide sorolható, hanem sok olyan dolog, amire nem is biztos, hogy gondoltál és tudatosan alakítottad vagy költöttél rá. A termékcsomagolás design-ja, az üzleten belüli megjelenése, amit a fogyasztók egymást közt megosztanak a termékeddel kapcsolatosan különböző fórumokon az is mind ide sorolható.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.