10 dolog, ami a marketing tárgyát képezheti

10 dolog, ami a marketing tárgyát képezheti

A legtöbb esetben a marketing fogalmát, illetve magát a marketingtevékenységet alapvetően valamilyen termékhez, esetleg szolgáltatáshoz kötjük.  Talán nem is gondoltál rá korábban, de a kör ennél jóval szélesebb.

Íme a 10 legjellemzőbb dolog, ami a marketing tárgyát képezheti:

  1. Termékek: a vállalatok által kínált konkrét fizikai termékek tartoznak ebbe a kategóriába. Az felvágottól a cipőkön át az autókig számos terméktípus ide sorolható.
  2. Szolgáltatások: a szolgáltatások fizikailag nem megfoghatóak, bár sok esetben kisebb-nagyobb mértékben tartalmazhatnak fizikai elemeket. Egyre nagyobb arányban vannak jelen a gazdaságban, ezért feltétlenül szükséges velük foglalkoznunk. Szolgáltatást nyújt például az orvos, a fodrász, egy szálloda, de akár egy légitársaság is.
  3. Események: különösen művészeti vagy sportesemények kapcsán egyre többször találkozhatunk olyanokkal, melyek mögött nagyon tudatos marketingmunka fedezhető fel. Gondolj csak az Olimpiákra vagy például az idén Budapesten megrendezett vizes világbajnokságra. De nemcsak a sport, hanem a művészetek területén is egyre több tudatosan menedzselt eseménnyel találkozhatunk. Talán te is hallottál az Armel Operafesztiválról.
  4. Élmények: bármennyire hihetetlen, de sok esetben már magát az élményt próbálják a vállalkozások elsődleges élményként eladni számunkra. Vidámparkok, vízi parkok vagy akár állatkertek esetében is találkozhatunk ezzel a koncepcióval.
  5. Személyek: bizony a hírességek már régen felismerték, hogy saját magukat, illetve a róluk kialakított képet tudatosan lehet formálni. Szerinted véletlen, hogy a kedvenced hol és milyen formában jelenik meg? Ez legtöbbször nagyon is tudatos tervezés eredménye. Egyébként nemcsak hírességek, hanem saját területeken egy-egy terület szakértői is felismerték az “én”-marketing jelentőségét, például a LinkedIn erre jó platform lehet számukra.
  6. Helyek: városok, földrajzi régiók vagy akár országok is folytathatnak marketingtevékenységet annak érdekében, hogy minél több turistát vagy akár befektetőt tudjanak magukhoz vonzani. Gondolj csak a Szilícium-völgyre!
  7. Ingatlanok, vagyontárgyak:  a vagyontárgyak adásvétel tárgyát képezik, melyhez marketingtevékenységre is szükség van. Észrevetted, hogy egyre több lakópark próbálja magát “márkázni” s ezáltal megkülönböztetni magát a többitől?
  8. Szervezetek: bár a vállalatok, mint szervezetek esetében viszonylag egyértelmű, hogy tudatosan alakítják a közvéleményt, de láthatjuk, hogy egyre több non-profit, civil, valamilyen ügyért tevékenykedő szervezetnél, egyetemeknél, múzeumoknál, művészeti egyesületeknél is tetten érhető ez a jelenség. A Greenpeace vagy a Budapesti Fesztiválzenekar neve biztos, hogy számodra is ismerősen cseng!
  9. Információk: egyetemek, iskolák tulajdonképpen információt értékesítenek, de a különböző sajtótermékek, például magazinok vagy akár internetes portálok is mind-mind információt kínálnak számunkra. A kedvenc magazinod is egy termék, ami mögött jól felépített marketingmunka áll.
  10. Gondolatok, ideák: a piaci ajánlatok általában egy alapgondolatra épülnek. Charles Revlon is felismerte ez, aki felismerte, hogy amivel foglalkozik az jóval több néhány “sminkcucc”. A siker alapja maga az alapgondolat, mely szerint “a gyárban kozmetikumokat gyártunk, a boltban reményt árulunk”. (“In the factory, we make cosmetics; in the store we sell hope.”)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.